Haver Droeze finalist in prijsvraag Energielandschap van de toekomst

Adviesbureau Haver Droeze is door naar de finale ronde van de prijsvraag Energielandschap van de Toekomst voor de Zeeuwse zoute wateren. In samenwerking met Liandon Energy Consulting, Energy Indeed, Feddes/Olthof landschapsarchitecten en Zeeuwse Milieufederatie werd het idee ‘Zeeland ademt!’ ingediend. Energiereservoirs in de vorm van ringvormige eilanden slaan hernieuwbare energie op voor gebruik ’s nachts en ‘s winters door huishoudens en industrie.

 

‘Zeeland ademt!’ is een idee dat ingaat op één van de grootste uitdagingen binnen de energietransitie, de opslag van hernieuwbare energie. Het water binnen de ringvormige eilanden wordt ingericht met zoet-zoutwaterbatterijen met behulp van flexibele zakken waarin bij opladen zoet en zoutwatervolumina worden gevormd uit brak water. De ringvormige eilanden worden natuurinclusief uitgevoerd. Andere functiecombinaties zoals energie-opwek door drijvende zonnepanelen en aquacultuur zijn mogelijk. De eilanden geven een luchtig en weids landschapsbeeld.

 

Het idee ‘Zeeland ademt!’ is ontstaan uit een inspirerende samenwerking van de vijf partners onder leiding van Liandon Energy Consulting.  Combinatie van expertises op het gebied van energietechniek, landschapsarchitectuur en ruimtelijk ontwerp en ecologie heeft tot dit innovatieve plan geleid.

 

De inzending ‘Zeeland ademt!’ is, evenals de andere inzendingen voor de Zeeuwse zoute wateren, hier te lezen.

 

Het consortium werkt in de finale ronde het idee uit tot een structuurontwerp met een uitvoeringsstrategie. De bekendmaking van de winnaar, in het bijzijn van onder andere Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zal plaatsvinden op 31 januari 2019 bij Rijkswaterstaat in Utrecht.