Olstergaard bij NOS Journaal

De natuurinclusieve wijk Olstergaard in Gemeente Olst-Wijhe was onlangs op het NOS Journaal. Het werd als voorbeeldproject aangehaald hoe je natuurinclusief denkt, ook bij het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk. Het plan voor Olstergaard maakten we samen met de bewoners, Gemeente Olst-Wijhe, SVP Architectuur en Stedenbouw en Ecogroen.

Een leuk en constructief co-creactie traject levert een fraaie wijk met betrokken bewoners en ruimte voor de natuur! Wij zijn er trots op!

Op onze projectpagina vindt u de achtergronden en het originele NOS bericht.

Fijne feestdagen en een duurzaam 2023

Met trots en plezier kijken wij terug op 2022; het jaar waarin ons bureau 40 jaar bestaat. Ook dit jaar hebben wij gewerkt aan mooie projecten, zoals het project Olstergaard in Olst-Wijhe. Hier is een voormalige akker van 3,5 ha omgevormd tot een proeftuin op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en natuurinclusief bouwen. Vanuit natuur, landschap en cultuurhistorie is in co-creatie een plan gemaakt voor een wijk waarin oude houtwallen behouden blijven en kenmerken­de groenstructuren doorlopen.

Door gebruik te maken van het natuurlijke reliëf en in het ontwerp een doorlopende wa­terstructuur op te nemen, is Olstergaard klaar voor de toekomst met langere periodes van droogte én fellere en zwaardere regenbuien. Binnen dit natuurlijke raamwerk kunnen be­woners hun kavels flexibel inrichten en blijft er ook voldoende ruimte voor o.a. steenuilen, bosmuizen en egels. In Olstergaard wordt natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen werkelijkheid.

Voor 2023 wensen wij u een toekomst waarin mens en natuur steeds beter met elkaar in balans zullen zijn!

Meer weten over Olstergaard? Kijk op onze projectpagina

Gewonnen ontwikkelcompetitie nieuwbouw Het Bolwerk in Klundert

Haver Droeze heeft meegedaan aan een tender in Klundert, Noord Brabant. Het plan is samen met projectontwikkelaar De Realisatie en SVP Architectuur en Stedenbouw ontwikkeld. Van de 5 deelnemende projectontwikkelaars is De Realisatie als winnende partij gekozen!

Hoe ziet Het Bolwerk Klundert er straks uit? Een woonblok met 35 woningen dat geschikt is voor diverse doelgroepen (starters, gezinnen die toe zijn aan een volgende stap en senioren). Plus voldoende ruimte om te parkeren, voor groen, biodiversiteit en een klimaatbestendige inrichting. Met in dat nieuwe woonblok ook aandacht voor de rijke geschiedenis van het gebied. Het is allemaal onderdeel van het winnende ontwerp voor de ontwikkeling van het terrein op de hoek Oliemolenstraat / Westerstraat in Klundert.

Eind vorig jaar startte de gemeente een openbare verkoopprocedure met als doel het braakliggende terrein te ontwikkelen tot een woningbouwlocatie. Marktpartijen konden zich hiervoor inschrijven. Criteria waarop de plannen zijn beoordeeld: eer doen aan de historische omgeving, passend in de omgeving met de woningen en bedrijven die er al zijn én voldoen aan duurzame, ecologische en klimaatbestendige voorwaarden. Vier partijen dienden een ontwerp in. Het winnende ontwerp, op basis van de verhouding tussen prijs en kwaliteit, is van de combinatie projectontwikkelaar De Realisatie, SVP Architectuur en Stedenbouw en landschapsbureau Haver Droeze.

Appartementencomplex, rijwoningen en twee-onder-een kapwoning

Het woonblok bestaat uit een appartementencomplex met 24 woningen en een parkeergarage, 9 rijwoningen en twee woningen onder een kap. 26 van de woningen vallen in de categorie ‘betaalbaar’ (minder dan € 350.000). Op de locatie komt verder nog een aantal parkeerplaatsen, inclusief ruimte voor elektrische deelauto’s. Daarnaast is er ruimte voor groen in de omgeving (tussen het appartementengebouw en de woningen) en biodiversiteit (bouwkundige voorzieningen in daken, gevels en omgeving die begroeiing stimuleren en een ideale omgeving creëren voor bijen, vogels en egels). Het blok wordt bovendien klimaatbestendig ingericht. De woningen krijgen een warmtepomp, met de mogelijkheid tot koeling. Een ‘groen dak’ op het appartementencomplex en bomen in de omgeving voorkomen hittestress in warme zomers. En er is ruimte voor waterberging, zodat problemen met droogte worden voorkomen.

“Dit ontwerp vinkt alle belangrijke vakjes aan”

“Met dit ontwerp kunnen we weer een aantal woningen bouwen waaraan ook in Klundert behoefte is”, legt wethouder Danny Dingemans uit. “Maar het is meer dan dat. We zorgen er ook voor dat de bijzondere geschiedenis van dit stukje Klundert niet verdwijnt. Op allerlei manieren komt die geschiedenis terug in het ontwerp. En de plannen passen ook uitstekend in de omgeving én voldoen aan duurzame en klimatologische eisen van nu en straks. Kortom: dit ontwerp vinkt alle belangrijke vakjes aan.”

“De unieke ligging van Het Bolwerk vraagt om een zorgvuldige en integrale aanpak bij de invulling van deze locatie. Een mooie verwijzing naar de historische vestingwerken vormt de basis waarop ons plan gedragen wordt. We vinden het een enorme eer om een plan te maken voor de locatie Het Bolwerk. Een locatie met een rijk verleden, waar wij graag een nieuw stukje aan toe willen voegen. We kunnen niet wachten om aan de realisatie te beginnen”, licht de projectontwikkelaar De Realisatie toe.

Zie hierbij de link naar het artikel

Mooi Cadeau Elisabeth Groen

De aanleg van Elisabeth Groen is bijna voltooid en na vele jaren intensief samenwerken is het punt bereikt waarop we samen met het bestuur van de Stichting Elisabeth Groen buiten de resultaten konden bekijken. We kijken met veel plezier terug op een heel bijzondere periode.

Ter markering van dit moment ontving Haver Droeze uit handen van het bestuur deze prachtige handgemaakte tekening van de Amersfoorter Lex van Elten. Elisabeth Groen, nogmaals enorm bedankt!

We blijven de ontwikkeling van Elisabeth Groen volgen en spraken af jaarlijks een rondgang te maken. Geweldig om te ervaren met hoeveel energie het beheer van het park grotendeels door vrijwilligers wordt opgepakt. Vanzelfsprekend genieten we van alle initiatieven en evenementen die het park zo bruisend maken.

Vernieuwde tuin op de Eeshof in Tubbergen officieel geopend.

Een vertegenwoordiging van bewoners uit de Havezathe, de Bloemenhof, de aanleunwoningen en de dagvoorziening knipten de linten door onder toeziend oog van tientallen genodigden. Met de opening van de tuin is de zorgboulevard gerealiseerd. De Eeshof biedt op het terrein diverse zorg en dienstverlening: van dagvoorziening, thuiszorg en aanleunappartementen tot verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg

Herinrichting

Een jaar geleden werd de eerste stap gezet met de sloop van het oude verzorgingshuis. Sindsdien is gestaag gewerkt aan nieuwe bestrating, goede parkeergelegenheid en een aantrekkelijke beplanting voor de tuin.

In het ontwerp zijn 3 beplantingssferen uitgewerkt voor de verschillende delen van het terrein:

Beekzone beplanting, gras met stinsenbeplanting en tenslotte bij de historische havezate geurige en kleurrijke beplanting, die het cognitieve vermogen van de bewoners prikkelt. De plantvakken zijn als radialen vanuit het hart van het gebouw opgebouwd en geven vanaf volgend voorjaar een vrolijk en helder beeld.

IJspret in Veenendaal-oost

Al vele jaren werken we voor Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost aan de plannen voor Buurtstede en Veenderij. Dit schitterende ijsweekend was een uitgelezen kans om al dat werk eens goed te bekijken. Nu eens niet vanaf de tekentafel of de luchtfoto maar laag bij de grond of zelfs van de onderkant. Het bood een mooi perspectief en inspiratie om verder te werken aan een zorgvuldige uitwerking van de laatste eilanden.

Nagenieten bij Elisabeth Groen

Zo gaaf. Ooit hebben de Amerfoorters een sleeheuvel bedacht. We hebben dit uitgewerkt tot een ontwerp. En nu is het idee precies uitpakt zoals het bedoeld is.

Hoef en Haag krijgt steeds meer vorm.

In onderstaande film van BPD gebiedsontwikkeling is prachtig te zien hoe Hoef en Haag steeds meer inhoud en karakter krijgt. Met SVP architectuur en stedenbouw geven we de openbare ruimte steeds verder vorm.

In 2021 wordt het nieuwe dorp nog beter ingebed in de omgeving. Zo zijn we bezig met de ontwikkeling van twee langzaamverkeer-routes. De een verbindt Hoef en Haag met het naast gelegen Hagestein. En daarnaast wordt ook een route naar de Lekdijk ontwikkeld.

Dan kunnen we met trots/recht zeggen: Hoef en Haag, een nieuw dorp aan de Lek.

Aanleg van Elisabeth Groen bijna voltooid

7 jaar nadat we samen met de Amersfoorters het Inrichting-en-Beheerplan hebben opgesteld zijn we nog steeds enorm betrokken bij dit project. Het is geweldig om het doorzettingsvermogen en enorme enthousiasme van de vrijwilligers van Stichting Elisabeth Groen te zien. Het resultaat mag er dan ook zijn. Lees er alles over op de site van Elisabeth Groen

Inspirerend landschapsplan voor het Watertorenpark Hengelo

In het groen en rondom de voormalige watertoren in Hengelo wordt een levendige en eigentijdse plek ontwikkelt om te wonen. Een plek waar de geschiedenis van de drinkwatervoorziening van Hengelo tot leven komt.

Bij dit project was Adviesbureau Haver Droeze verantwoordelijk voor het landschapsplan. Bij het ontwerp van de openbare inrichting werd inspiratie gevonden in de bestaande structuur van het landschap. Zo laten we in het ontwerp de ronde vormen van de oorspronkelijke aanwezige ondergrondse waterbekken terugkomen als waterkringen. Een wadi vormt de natuurlijke buffer voor het overtollige hemelwater.

Op basis van de ontwikkelvisie van SVP Architectuur en Stedenbouw en LRAU krijgen de plannen steeds meer vorm. Eigenaar Ter Steege is inmiddels gestart met de inschrijving voor de verkoop van fase 1.

Ontdek Watertorenpark Hengelo

Aanleg speelplekken Veenderij gestart

Op de eilanden D, E en F van de Veenderij is de bouw van wegen en woningen al flink gevorderd. En nu worden ook de eerste speelplekken door groenaannemer Van de Haar Groep aangelegd. De ontwerpen zijn tot stand gekomen met participatie van bewoners. Binnenkort kunnen zij volop genieten van het resultaat van deze gezamenlijk inspanning.

Aan de Kade

Het eiland in de watergang heeft al mooi vorm gekregen. Wanneer ook de rest van de speelplek aangelegd is, kunnen kinderen zich helemaal uitleven in sport en spel

Aanleg speelplek Aan de Kade
Ontwerp speelplek Aan de Kade