Bungalowpark Eekhoornnest

Innovatief inrichtingsvoorstel levert afwisselend verblijfsgebied op

 

Bungalowpark ’t Eekhoornnest wil de het aantal verblijfsaccommodaties uitbreiden. Voorwaarde is daarbij dat de beleving van de natuur optimaal blijft. Het reliëf van de Soester Duinen is de basis voor het ontwerpconcept. Een deel van accommodaties kan door de inzet van betonnen gewelven onder het maaiveld worden gerealiseerd. Op het maaiveld ontstaat een verblijfsgebied dat naadloos aansluit bij de omgeving.

 

Duin en dal maken locatie voor recreatie en evenementen aantrekkelijk

Bungalowpark ’t Eekhoornnest ligt in het buitengebied tussen Amersfoort en Soest op de overgang van het beschermde natuurgebied De Korte Duinen en het open Eemdal met overwegend een agrarisch karakter. Het vakantiepark verschaft jaarrond gelegenheid om recreatief te verblijven in ruime appartementen of bungalows midden in een natuurlijke en bosrijke omgeving. Het is bovendien een plek voor kleine muziekoptredens en studiosessies, en richt zich daarnaast op andere evenementen of bijeenkomsten.

 

Inrichtingsvoorstel maakt gebruik van duinreliëf

In 1991 is door ons bureau het plan opgesteld voor een eerste uitbreiding met 14 nieuwe chalets. Dit plan is gerealiseerd en wordt nu al vele jaren met enthousiasme gebruikt als sfeervol vakantiepark. In 2012 volgde de vraag voor een ontwerp voor een tweede uitbreiding met opnieuw een eigen unieke uitstraling en bovendien een nog innovatiever functionaliteit. Door het parkeren in gewelven onder het maaiveld onder te brengen en gebruik te maken van het duinreliëf van de Soester Duinen wordt boven de grond een zeer afwisselend verblijfsgebied gerealiseerd waar de natuur zonder verstoringen door verkeer, direct aansluit bij de verblijfsaccommodaties. Tegelijkertijd kan ondergronds de gewelfde ruimte multifunctioneel benut worden. Naast parkeren dient het ook voor concerten, congressen, evenementen, indoor recreatie (fitness), horeca etc. In combinatie met het verblijven in de natuur levert dit een unieke situatie op.

 

Benodigde functies op een natuurlijke manier met de omgeving verweven

De toegankelijkheid van de verblijfseenheden, de privacy en veiligheid evenals de afstemming tussen binnen en buitenruimte hebben veel aandacht gehad. De aanzichten vanaf de omgeving en de beleving van natuur en landschap op de locatie samen met het gebruik van gebiedseigen beplantingen en reliëf en de introductie van water in het terrein versterken de winst voor natuur en landschap. Het bestaande landschap met houtwallen en bloemrijk grasland wordt organisch in het plan opgenomen. Het concept sluit tenslotte goed aan op de eerdere uitbreiding en op het naastgelegen stuifduinenlandschap.