Duin- en dorpslodges bij recreatiepark ’t Noorder Sandt
Nieuw belevingsrijk duinlandschap met recreatieverblijven in de binnenduinrand bij Julianadorp aan zee. In samenwerking met Moodbuilders (architectuur) en Van der Reest Advies (recreatieonderzoek).
JULIANADORP – De nieuwe uitbreiding van recreatiepark ’t Noorder Sandt verschaft gasten de mogelijkheid om op een bijzondere manier ‘in’ de natuur te verblijven. Daarom zijn de verblijven van alle comfort en ruimte voorzien die voor luxe recreatievilla’s gewoon zijn. In een zich ontwikkelende duinzoom tussen Den Helder en Julianadorp aan zee is behoefte aan een uitgewogen combinatie tussen recreatie en natuur. Bijzondere duin-lodges -ingegraven in het duinlandschap- en dorps-lodges -hecht geclusterd bij het water- zijn een uitdagende uitvalsbasis. Daarmee wordt een verrassend nieuwe belevenis van een vakantie aan zee gerealiseerd.
Een uitbreiding met meer kwaliteit en beleving
Recreatiepark ‘t Noorder Sandt is een goed lopende kust-camping in Julianadorp aan Zee. Het park heeft ca. 470 staanplaatsen waarvan 30% vaste staanplaatsen, 17% seizoensplaatsen, 40% toeristische plaatsen en 13% camperplaatsen. Het recreatiepark wil uitbreiden met ca. 100 vaste accommodaties op een naastgelegen perceel van 5,7 ha. Door middel van deze uitbreiding wil het recreatiepark meer ruimte geven aan de beleving van het landschap. Hierdoor zal het kwaliteitsniveau van ‘t Noorder Sandt verhogen.
Aansluiting bij nieuw organisch landschap
Voor de nieuwe recreatieverblijven is de beleving van het (duin)landschap uitgangspunt. De uitbreidingslocatie ligt in een polder direct achter de strook duinen die de polder scheidt van de zee. Vandaar dat de polder wordt ontwikkeld tot een organische duinzoom. Op deze schaal maakt de uitbreiding deel uit van een ruimtelijk eenheid. Deze wordt gevormd door de bestaande camping en een aantal villaparken. De nieuwe uitbreiding voegt een organische component toe aan de bestaande vakantiekolonies en vormt vervolgens de overgang naar de natuurlijk en recreatief te ontwikkelen duinzoom achter de kustlijn.
Intensief en extensief
In de uitbreiding is gezocht naar een optimale balans tussen verblijfsrecreatie en natuur. Het beleid op deze locatie vraagt in het bijzonder om een overgang van intensief naar extensief (mede)gebruik van het landschap door recreatie. De beelden die hierbij wordt gepresenteerd zijn onder andere die van kleine recreatiekolonies in een wild duingebied. Tegelijkertijd vraagt de exploitatie van een recreatiepark om een bepaalde dichtheid.
Door de sommige verblijven in te graven in duintjes en andere te clusteren tot compacte dorpjes wordt het gewenste beeld gerealiseerd. Op deze manier is ook de benodigde dichtheid voor een goede exploitatie gewaarborgd.
Ultieme integratie van verblijven en landschap
Letterlijk ‘in’ de natuur verblijven komt tegemoet aan de huidige leefstijl. Anders gezegd de mens zoekt naar de essentie en heeft behoefte heeft aan een authentieke beleving van natuur en landschap. De duin- en dorpslodges liggen tot aan het terras en de toegang ingebed in een nollenlandschap. Zodoende sluit het aan bij de bestaande duinen. Vandaar dat er ook geen zichtbare erfgrenzen zijn. De gebruikte materialen en de vormgeving die refereren aan schuilhutten of schuren, versterken de beleving. De lodges worden bijzonder duurzaam gebouwd en verschaffen natuurlijk een hedendaags luxe comfort.